28 mars 2010

Släcka lampan.

Igår var det Earth Hour, och vi som rollspelade släckte lamporna och tände ljus, vi stängde även av musiken.
Vi kollade ut och såg att kanske två stycken släckte lamporna, resten hade lamporna tända. Något som jag ser är att många väljer att hålla lampan tänd för att på något sätt demonstrera emot symboliken som WWF försöker komma med, hela världen medverkar trots allt i detta och några väljer att stå emot, eller så glömmer man bort det.
Jag väljer att medverka, och även då dra fram diskussionen om att börja energispara hemma, något så litet som att använda vattenkokaren istället för spisen hjälper.
Eller att släcka onödiga lampor.

Det som är dock tråkigt är att folk väljer att släcka lampan endast denna dag på året och glömmer bort resten av dagarna, som att samvetet är renat tack vare att de släckte en timme.
Diskussioner kommer fram hur mycket vi verkligen sparar på denna ynka timme, och samtidigt är det nog det WWF försökte åstadkomma, en diskussion. Fler initiativ och aktiviteter för miljön hoppas iaf jag på att se i framtiden.

Något annat jag började fundera över igår var könsroller, något som har blivit ett känsligt ämne. Jag är inte feminist, jag står för en jämställdhet men accepterar att kvinnor och män är olika.
Folk har problem med att blanda ihop Förutsättningar och Möjligheter. En man har bättre förutsättningar än kvinnor med fysiska aktiviteter, medans kvinnor har mer förutsättningar att bemöta människor och i min tro även att leda.
Jag tror att en kvinna har bättre förutsättningar än en man på att bli en ledare.
MEN detta hindrar såklart inte en kvinna att börja idrotta och detta hindrar inte män från att kunna vara en superbra familjeman.
Kvinnor måste acceptera att vi är svagare, men kan bli starka.

Det kan aldrig bli lika för alla, eftersom vi är olika typer av individer, alla kan inte leda folk och alla kan inte jobba med ett arbete som innebär att bemöta människor eller lyfta tunga saker. Vi måste nästan inse att roller komma finnas där och vill vi verkligen att alla ska vara stöpta i samma form?

Jag är inte så insatt, men jag erkänner att jag är en kvinna och kan vara mer gnällig pga hormonerna som styr, och att pojkvännen har en fallenhet för andra saker än vad jag har.
Jag är tjej, han är kille, och jag har accepterat och gillar läget.

1 kommentar:

TigerMalle sa...

Hej Ronja! Tack för kommentaren i min socionomblogg. Jag har nu svarat på dina frågor i ett eget inlägg i bloggen :] Ber om ursäkt för det tog en vecka, men du sa ju att du var tålmodig ;)

MVH Malin